11.10.2017. – Rasprava povodom Svjetskog dana dostojanstvenog rada


 • Print
 • PDF
 • Email
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google Plus
 • Pinterest
 • Add to favorites
 • Delicious
 • Reddit
 • RSS

Samo zajedničkim djelovanjem sindikati mogu izboriti dostojanstvene plaće za hrvatske radnike

Povodom desete godišnjice obilježavanja Svjetskog dana dostojanstvenog rada, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) organizirali su raspravu pod nazivom „Snažan sindikalni pokret za dostojanstvo rada – Kako do većih plaća i kvalitetnijih radnih mjesta za sve radnike?“, koja je održana 11. listopada u Kući Europe u Zagrebu.

Poodom desete godišnjice obilježavanja Svjetskog dana dostojanstvenog rada, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) organizirali su raspravu pod nazivom „Snažan sindikalni pokret za dostojanstvo rada –Kako do većih plaća i kvalitetnijih radnih mjesta za sve radnike?“, koja je održana 11. listopada u Kući Europe u Zagrebu.

Na raspravi su iznijeti podaci o kretanju plaća u Hrvatskoj i drugim članicama Europske unije od 2007. do 2015. g., koji pokazuju da su realne plaće u Hrvatskoj u tom razdoblju pale za 2,5 posto, budući da je porast nominalnih plaća bio manji od inflacije. Istovremeno, u većini ostalih država EU, a posebno u novim članicama, realne su plaće rasle. Po gospodarskom rastu trenutno nauspješnije nove članice, Poljska i Bugarska, taj su rast postigle upravo uz snažno povećanje minimalne i prosječne plaće.

Budući da povećanje plaća uzrokuje porast potrošnje, te tako povratno utječe na rast ekonomije, ono nije „sebični“ interes radnika i sindikata, nego preduvjet održivog gospodarskog oporavka. Stoga porast plaća, za koji se potrebno izboriti kako kroz kolektivne pregovore na svim razinama, tako i kroz povećanje minimalne plaće, mora predstavljati prioritet hrvatskog sindikalnog pokreta, te ujedno biti poticajem zajedničkog djelovanja svih sindikalnih središnjica, ali i sindikata neudruženih u središnjice. Samo zajedničkim i koordiniranim pritiskom na poslodavace i donositelje odluka sindikati mogu izboriti dostojne plaće za hrvatske radnike, zaključeno je tijekom rasprave.

Svi se slažemo kako je zahtjev za veće plaće opravdan, pravodoban i realan, kako je nužan za dobrobit svih radnika i građana, ali i za pravedan i održiv ekonomski rast. Ključno je pitanje danas kako taj zahtjev ostvariti. Jedno je sigurno: da bismo u tome uspjeli, nužni su solidarnost i zajedništvo svih radnika i sindikata! U ostvarivanju toga cilja moramo, i hoćemo, koristiti sva sredstva koja nam stoje na raspolaganju – od pregovora za stolom, do akcija u tvornicama, tvrtkama i na ulicama, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

U ovome trenutku Hrvatska hitno treba povećanje svih plaća uključujući minimalnu, smanjenje fleksibilnosti sustava rada uključujući i nestandardne oblike zapošljavanja i rada, treba više stalnih i sigurnih poslova, jačanje i omasovljenje sindikalnog pokreta i veću opredijeljenost za kolektivno pregovaranje, rekao je predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Moramo se organizirati – sindikati trebaju više članova, i to aktivnih članova, jer nam poslodavci neće samo tako dati veće plaće. Radnici se moraju držati zajedno, i boriti za pošteni udio u profitu koji stvaraju. Moramo se organizirati na svim razinama, uključujući gransku, nacionalnu i europsku. Ne bi smjelo biti nikakve sumnje o postignućima za europske radnike koje je izborio sindikalni pokret. Samo radeći zajedno možemo se izboriti za Europsku uniju koja će voditi računa o potrebama radnih ljudi, izjavila je konfederalna tajnica Europske konfederacije sindikata (ETUC) Esther Lynch.

Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC), čiji su SSSH i NHS članovi, predstavlja 181 milijun radnika u 163 države i teritorija, te okuplja 340 nacionalnih sindikalnih središnjica. Od 2007. g. ITUC i njezine članice obilježavaju 7. listopada kao Svjetski dan dostojanstvenog rada.

BORBA ZA RADNIČKA PRAVA

Svjetski dan dostojanstvenog rada: Pet posto zaposlenih ispod granice siromaštva. Tražimo bolje uvjete rada

U posljednje dvije godine promijenile su se tri vlade i četiri ministra, a sindikalci još uvijek traže izmjenu zakona o minimalnoj plaći te da u nju ne ulaze dodaci utvrđeni Zakonom o radu, prvenstveno, prekovremeni rad, kako radnici ne bi trebali raditi i do 100 sati prekovremeno da bi dobili minimalnu plaću.

U povodu obilježavanja 10. obljetnice Svjetskog dana dostojanstvenog rada (7. listopada) u Kući ljudskih prava u Zagrebu održana je u srijedu rasprava o borbi za dostojanstvenu minimalnu plaću i veće plaće za sve radnike, u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisnih hrvatskih sindikata, na kojoj je istaknuto kako je pet posto zaposlenih ispod granice siromaštva.

Nakon dugogodišnje gospodarske krize u Hrvatskoj još traje socijalna kriza i radnici ne osjećaju ekonomski opravak unatoč rastu BDP-a. Hrvatska je i dalje na europskom dnu po plaćama radnika i zabrinjava rastući trend iseljavanja, rečeno je na skupu.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel istaknuo je kako su raspravu pokrenuli sa zahtjevom za bolje uvjete rada, plaće i životni standard radnika. Ocijenio je kako je teškom govoriti o dostojanstvu hrvatskih radnika kada ga se tretira kao trošak, a njegova zasluga se ne spominje u ostvarenju gospodarskog rasta od 2,9 posto prema MMF-u.

Turistička sezona je na izmaku, govori se o prihodu od 10 milijardi eura, no nitko ne govori koliko je u tome neisplaćenih plaća i prekovremenih sati radnika u ugostiteljstvu, dodao je.

Ove godine, na razini Europske konfederacije sindikata, sindikalna borba usmjerena je na povećanje plaća, bolja i kvalitetnija radna mjesta, istaknuo je Novosel. Podsjetio je kako su se u posljednje dvije godine promijenile tri vlade i četiri ministra, a sindikalci još uvijek traže izmjenu zakona o minimalnoj plaći te da u nju ne ulaze dodaci utvrđeni Zakonom o radu, prvenstveno, prekovremeni rad, kako radnici ne bi trebali raditi i do 100 sati prekovremeno da bi dobili minimalnu plaću.

To jednostavno više ne smijemo dopustiti, naglasio je Novosel.

Kroz kolektivne pregovore s poslodavcima tražimo povećanja plaća, jer vjerujemo da za to postoje argumenti, dodao je, te najavio da SSSH pokreće aktivnosti oko organiziranja prosvjeda, ako se u idućih nekoliko dana ne započnu pregovori o visini minimalne plaće.

Novosel je pojasnio kako traže povećanje minimalne plaće na razinu od 50 posto prosječne plaće, a sada je oko 40 posto, »što znači da govorimo o povećanju od nekih 500 kuna, sa sadašnjih 2620 na 3100 kuna.Volio bih vidjeti poslodavca koji nije u stanju isplatiti toliku plaću u neto iznosu«, poručio je Novosel.

Pet posto zaposlenih ispod granice siromaštva

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever upozorio je kako je Hrvatska zemlja s najvišim rastom nesigurnih poslova unutar EU, a što je, uz niske plaće, jedan od glavnih razloga iseljavanja mladih, posebice visokobrazovanih, iz zemlje.

Ocijenio je kako je u Hrvatskoj vrijeme za promjenu gospodarske i socijalne politike, jer su se dosadašnje zasnivale na niskim plaćama i uštedama na radnicima, a pokazale su se pogrešnima budući su tako stečenu dobit poslodavci pretvarali u svoje zarade, a ne u investicije.

Jedino rast svih plaća donosi nova radna mjesta kroz povećanju potražnju i potrebu za radom, jamči povećano punjenje proračuna i mirovinskog sustava, istaknuo je Sever.

Također je rekao kako poslodavac koji nije u stanju isplatiti minimalnu plaću, bolje da ni ne posluje, nego da imamo fingiranu zaposlenost siromašnih radnika. Upozorio je kako je u Hrvatskoj trenutno pet posto zaposlenih ispod granice siromaštva.

Ester Lynch iz Europske konfederacije sindikata (ETUC) kazala je kako je vrijeme za povećanje plaća uslijed gospodarskog rasta, a to pokazuju i pokazatelji MMF-a.

Ocijenila je i da su neprihvatljive tako velike razlike u plaćama zaposlenih u starim i novim članicama EU. Stoga tražimo pravednije plaće i poslodavci bi ih zajedno za zaposlenicima trebali ispregovarati, zaključila e Lynch.

IZVOR

Komentari su zatvoreni.