10.10.2017. – Poziv za podršku prosvjedima umirovljenika


 • Print
 • PDF
 • Email
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google Plus
 • Pinterest
 • Add to favorites
 • Delicious
 • Reddit
 • RSS

Poštovani kolega Sever, drage kolegice i kolege,

PREDMET: MOLBA ZA PODRŠKU PROSVJEDIMA UMIROVLJENIH RADNIKA

Sindikat umirovljenika Hrvatske je na svojoj 4. sjednici Predsjedništva, održanoj 25. svibnja 2017. godine u Zagrebu, usvojio Odluku o održavanju središnjeg umirovljeničkih prosvjeda u utorak 10. listopada 2017. godine, a zbog sve težeg položaja umirovljenika i starijih osoba, kao i inertnosti institucionalnih tijela glede rješavanja problema umirovljenika i starijih osoba.

Želimo podsjetiti i kako je pitanje rastućeg siromaštva umirovljenika ujedno i radničko pitanje, jer se time najdirektnije obezvrjeđuje rad, pa uz prekarni rad, dobivamo i prekarne mirovine, a konačni danak platit će upravo generacija koja ulazi u rad.

Tijekom 25 godina djelovanja SUH je pokrenuo brojne inicijative za izmjenu različitih zakona iz područja socijalne skrbi, prometa, obveznih odnosa, ovrha, poreza i doprinosa i inog, ali od strane vlasti izostaju konkretni odgovori. Institucionalni kanali očito nemaju efekta i prinuđeni smo organizirati središnji prosvjed na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, te prosvjede u Puli, Splitu, Zadru, Osijeku i Slavonskom Brodu, kako bismo se izborili za pokretanje dijaloga s vlastima i dostojanstvenije mirovine.

Nadali smo se kako će se kroz rad Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, gdje SUH ima tri predstavnika, ostvariti veći utjecaj na zakonske izmjene i promjene standarda umirovljenika i starijih na bolje. Na žalost, do danas je održana samo jedna sjednica i to za usvajanje okvirnog programa, što držimo neprihvatljivim jer umirovljenici nemaju vremena za čekanje, svakog dana su sve siromašniji i njihov je položaj sve teži. Danas su, uz bugarske umirovljenike, najsiromašniji u Europskoj uniji. Državne statistike nas, međutim, s radošću izvještavaju kako je konačno prestao rasti broj umirovljenika, ne shvaćajući da je to posljedica povećanog umiranja, ali i samoubojstava, usred siromaštva te socijalne i pravne nesigurnosti.

Drage kolegice i kolege, poznato vam je da trećina osoba starijih od 65 godina u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Udjel prosječne hrvatske mirovine u neto plaći najniži je od svih drugih u zemljama u okruženju – iznosi samo 37,7 posto, dok je u susjednim zemljama bio bitno viši (Mađarska i Makedonija – 62%, Slovenija – 60,2%; Crna Gora – 56,2%, Srbija – 49,8%; Kosovo – 47%; Bosna i Hercegovina – 43,4 i 42,5%).

No, ne samo da su hrvatske mirovine relativno, već su i realno najniže u široj regiji, jer u Hrvatskoj cijena hrane iznosi čak 91 posto prosjeka Europske unije, u Srbiji 69, a u Makedoniji samo 58 posto. Porazan je podatak kako hrvatska linija siromaštva iznosi 2.085 kuna, što znači da je blizu polovice mirovina prema ZOMO ispod linije siromaštva. K tome, Hrvatska, uz Španjolsku, ima najnižu pokrivenost mirovinama iz rada od samo 64 posto, za razliku od vrlo visoke pokrivenosti u drugim zemljama EU.

Drage kolegice i kolege pozivamo vas na solidarnost i podršku, jer je došao trenutak kad se u većem broju moramo okupiti na prosvjedu u Zagrebu i drugim gradovima, pa vam se obraćamo sa zamolbom da obavijestite svoje aktiviste i članove o prosvjedima umirovljenika. Nadamo se da će čelnici NHS-a doći na prosvjed i osobno.

Naši zahtjevi, koje vam prilažemo, radnički su zahtjevi. Na prosvjed ne pozivamo ni jednu političku stranku, već sindikate te organizacije civilnog društva za stare, mlade, invalide i žene te nezaposlene branitelje.

Zahvaljujemo na razumijevanju i vjerujemo u vašu podršku, jer naši su zahtjevi presudni i za buduće umirovljenike, vaše sadašnje članove.

Zajedno smo jači!

                                                                                  Jasna A. Petrović,
predsjednica

 

Poštovana kolegice Petrović, poštovani članovi Sindikata umirovljenika Hrvatske!

Nezavisni hrvatski sindikati već dugi niz godina u raznirn prigodama upozoravaju na zabrinjavajući položaj umirovljenika u Republici Hirvatskoj, Zabrinjavajući i poražavajući. Ljudi koji su veliki dio svojega života proveli dostojanstveno radeći u raznim nerijetko i ne previše dostojanstvenim radnim uvjetima, koji su svojim radom stvarali nove vrijednosti i oplemenjivali naslijeđene, u starijim bi danima od zaslužene mirovine trebali moći dostojno živjeti, a na žalost u većini to ne mogu. Cijeli su svoj radni vijek predano i požrtvovno stvarali, a za starije se dane nadali da će im umirovljenički dani biti barem poštedeni briga kako s mirovinom povezati početak i kraj mjeseca. No danas, kad i prosječna mirovina „koketira” s linijom siromaštva, a veliki dio umirovljenika s čežnjom gleda čak i u tu nisku prosječnu mirovinu, ti godinama očekivani i zasluženi umirovljenički dani većini su umirovljenika prožeti borbom za puko preživljavanje. Prožeti su stresom, razočarenjem, strahom od mogućih poskupljenja, tugom jer ni za blagdane ne mogu dostojno darivati svoje najbliže – supružnike, djecu, unučad… Strepe od gubitka posla svoje djece koja ih uzdržavaju dijelom svojih primanja, a dio umirovljenika od svojih mizernih mirovina uzdržava i svoju djecu koja su bez posla. Strepe i od bolesti i od smrti jer ni za jedno ni za drugo nernaju dovoljno novaca. Puno bi se još toga što „muči” i „tišti” umirovljenike dalo nabrojiti. No umirovljenici i oni koji umirovljeničke brige razumiju to znaju, a razne vlasti ionako dugi niz godina nije baš previše briga. Većini umirovljenika u Hrvatskoj danas je teško i s punim su pravom nezadovoljni. i tužni, i nesretni, i razočarani, i ljuti… I na sve to imaju pravo, jer imaju pravo na dostojan život u starijim danima, život s manje briga i strepnje, život bez pognute glave dok ruka „prebire” po spremniku u potrazi za plastičnom bocom. Za sve to nužan je preduvjet dostojna mirovina.

Dostojna mirovina za minuli rad, za sve radom stvoreno i očuvano, za zdravlje i najbolje godine „ostavljene” i „potrošene” tijekom rada. Umirovljenici su je zaslužili. Jednostavno, umirovljenici su je zaradili.

Zato svih ovih godina progovaramo o umirovljeničkim problemima i podupiremo umirovljenike u njihovom traženju ispunjavanja preduvjeta za njihove dostojne umirovljeničke dane. Jer je to jedino pravedno. Jer su to naši roditelji, djedovi i bake, rodbina, susjedi, prijatelji …

Zato podupiremo i ove Vaše najavljene prosvjede na koje ćemo pozvati čelnike i članove sindikata udruženih u Nezavisne hrvatske sindikate. Ovom prigodom želim Vam zahvaliti na Vašem pozivu i potyrditi svoj dolazak na Vaš središnji prosvjed u Zagrebu.

S poštovanjem

Predsjednik
Krešimir Sever

 

Komentari su zatvoreni.